fbpx

MASKERS AF

Zullen we een afspraak maken voor dit jaar? Dat we besluiten om onze maskers vanaf nu af te doen? We hangen ze massaal aan de wilgen.

En dan doel ik niet op die gezichtsmaskers die iedereen nu zichtbaar draagt, maar meer op de onzichtbare maskers die we gedurende ons leven op zijn gaan zetten. Soms hebben we het zelf niet eens in de gaten dat we ons verstoppen achter een masker die niet klopt met wat we van binnen voelen. 

Herken je dit? Je voelt je eigenlijk verdrietig of boos maar aan de buitenkant zien mensen een vrolijk en lief persoon. Van binnen kook je van woede of huil je duizend tranen van verdriet, maar er is geen hond die dit in de gaten heeft omdat jij je emoties diep wegstopt.

Met wat voor reden? Om de lieve vrede te bewaren? Of omdat je als kind hebt geleerd dat je niet boos mag zijn? Of werden je tranen altijd weggewreven? 

Jong geleerd….

Als je al vroeg in je leven leert om je emoties te onderdrukken dan meet je jezelf steeds meer een masker aan. Een masker waarvan je denkt dat deze de buitenwereld meer aanstaat dan je ware gezicht. Een houding van de perfecte persoon die alles onder controle heeft. Of die van de clown en gangmaker om overal de goede sfeer te maken.

Of voor iedere situatie een ander masker. Sommige mensen hebben voor iedere omgeving een ander. Thuis zijn ze de lieve vader of moeder. Op het werk de altijd bereidwillige werknemer die graag voor iedereen een stap extra doet. 
In je gezin van herkomst ben je de dochter of zoon die altijd maar klaar staat voor zijn of haar ouders. 

Maar vraag je eens af, wie houd je hier nu mee voor de gek? 

Creëer lucht en ruimte

Door je emoties geen ruimte te geven en ze niet te laten zien aan de buitenwereld, slaan ze naar binnen toe en maken ze je op den duur ziek. Emoties zijn bedoelt om te bewegen en om beweging te veroorzaken. Ze mogen ruimte scheppen, opluchten…. Door ze in te slikken verstik je jezelf en kun je last krijgen van diverse (lichamelijke) klachten. 

Ze kunnen je bloeddruk doen stijgen, voor slaapproblemen zorgen of zo zwaar op je drukken dat je er depressief van wordt. 

Komt jou dit bekent voor dan is onze nieuwe online training echt wat voor jou!

In negen weken tijd leer je om meer balans in jezelf aan te brengen en je emoties de ruimte te geven die ze verdienen. 

Goed voornemen voor 2021: Zet je masker af en laat zien wie je werkelijk bent. 

©Aranka Reeuwijk