fbpx

HELP, IK HEB STRESS!!!

Stress!

Een woord dat aardig ingeburgerd is in onze maatschappij en door veel mensen in meer of mindere mate wordt gebruikt. Ooit had ik eens op twitter de hashtag stress gemarkeerd om te volgen. Mijn hele computer liep vast! Wereldwijd worden er iedere tiende van een seconde tweets verstuurd met #stress, zo bleek. Het programma dat ik gebruikte liep volledig vast en daarmee mijn hele computer. Geen slimme actie dus, dat ook nog eens voor een klein uur flink wat stress opleverde ;-).

Even wat cijfers

Zeker de helft van de Nederlandse bevolking ervaart in meer of mindere mate stress gerelateerde klachten. Van deze ongeveer 50 procent heeft 61 procent last van gespannen nek en schouders, 59 procent van vermoeidheid en 52 procent ervaart een onrustig gevoel. Maar ook hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieproblemen en neerslachtigheid komen veel voor.

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op interne of externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.

Als je deze cijfers ziet dan zou je dus kunnen zeggen dat stress volksprobleem nummer één is en voor veel problemen zorgt.
En dan hebben we het nog niet eens over burn out! Zeker één op de zes mensen heeft een burn out. (Als dat er ondertussen niet veel meer zijn momenteel.)

Laten we een testje doen.

Hoeveel stress heb jij?

Hoeveel vragen kun jij met ‘JA’ beantwoorden?

Als dat er meer dan drie zijn is het goed om bij jezelf te raden te gaan wat je anders zou kunnen doen. Dat is namelijk al een teken aan de wand.

Herken jij jezelf in alle punten dan zou het kunnen zijn dat je dichter bij een burn out zit dan je lief is. Au!! Hoogste tijd voor actie.

 • Ik merk dat ik voortdurend op scherp sta, ontspannen lukt niet meer.
 • Lichamelijk voel ik mij uitgeput.
 • Ik ben sneller emotioneel, mijn incasseringsvermogen is op.
 • Ik pieker meer dan voorheen, kan dingen moeilijk loslaten.
 • Ik heb moeite met slapen en wordt niet uitgerust wakker.
 • De laatste tijd ben ik sneller ziek (verkoudheid, griepje..).
 • Mijn spieren zijn gespannen, ik heb pijn in mijn rug, schouders en/of hoofdpijn.
 • Ik voel me futloos; na mijn werk kom ik tot niets. Geen zin meer in dingen die ik normaal leuk vind.
 • Ik heb de neiging om maar door te blijven werken. Werk geregeld over.
 • Mijn concentratie is afgenomen. Ik maak meer fouten en vergeet dingen.
 • Ik heb een kort lontje en schiet snel uit mijn slof.

Wat kun je zelf doen?

 • Schrap waar je schrappen kunt. Morgen is er weer een dag. Niet alles is urgent.
 • Wat heeft werkelijk prioriteit voor jou? Vaak vinden we ongemerkt alles belangrijk.
 • Ondersteun jezelf middels supplementen. Als je veel werk verzet heb je meer brandstof nodig. Zeker als je al een burn out hebt is dit eigenlijk een must. Je hebt tenslotte al heel lang roofbouw gepleegd.
 • Ontspan geregeld! Neem vaker (kort) pauze. Ga naar buiten iedere dag. Een half uur maakt al verschil.
 • Waar word jij blij van? En ga dat vaker doen. Zo laad je je accu op.
 • Zorg voor een gezond slaapritme. Heb je slaapproblemen, pak die dan aan.
 • Eet kleurrijk voedsel. Klinkt gek maar kleurrijk eten is gezonder (vaak zijn dit groentes en fruit).
 • Verhoog je weerstand.  
 • Kies dagelijks een moment om je rust te pakken.
 • Hou een energie dagboek bij zodat je inzicht krijgt in wat je energie kost en oplevert.
 • Plan een dagje sauna. Je komt als herboren thuis.

Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts of andere professional. Daarnaast kunnen wij je waar nodig adviseren en ondersteunen bij burn out en klachten die met stress samenhangen. Ik ben opgeleid tot CSR coach en heb ruime ervaring met begeleiding van mensen met stress gerelateerde problematiek maar ook na een burn out. Neem contact op om te horen wat we voor jou kunnen betekenen mocht je daar behoefte aan hebben.

©Aranka Reeuwijk