fbpx

ZELFSABOTAGE

Volgende week is dat leuke feestje, je hebt er zin in. Een paar dagen van te voren word je echter ineens ziek of is er iets wat er voor zorgt dat je afbelt. Ineens wil of durf je niet meer…. Je weet dat je heel veel talent hebt voor één ding, maar je doet er niks mee…. Diep van binnen weet je dat je ongezond leeft; roken, te veel vet en suiker, te weinig beweging.. En toch, je gaat door met deze gewoonte…. Zelf sabotage, veel mensen maken zich er schuldig aan.

Je doet er van alles aan om jezelf maar beter te maken en gelukkiger te zijn. Want zoals het nu al zo lang gaat wil je niet meer (en toch ook weer wel). Daarom onderneem je stappen tot actie. Maar na een tijdje komt er iets tussen waardoor je afhaakt, afspraken afzegt of ineens zeker weet dat dit het niet is en dat de juiste oplossing niet bestaat voor jou. Echter, niets is minder waar. Er is wel degelijk hulp, ook voor jou! Alleen te vaak maak ik mee dat mensen hun eigen leven saboteren en zelf de reden zijn waarom ze blijven zoals ze zijn. Hoe pijnlijk dit ook is om zwart op wit te moeten lezen; jij bent het zelf die vooruitgang tegenhoudt.

Metafoor

Begrijp me niet verkeerd, ik veroordeel dit niet. Ik was er heel goed in om mijn eigen leven te saboteren, om mijn eigen geluk om zeep te helpen. Iets leuks in het verschiet? Onbewust zorgde ik er voor dat het niet door kon gaan. 
Om het te kunnen uitleggen en delen met jou als lezer was ik op zoek naar een mooie metafoor om het te verhelderen waar je nu precies mee bezig bent en wat er nu ‘fout’ gaat. Want bezig zijn, dat ben je vast en zeker.
Je doet er van alles aan om lekkerder in je vel te zitten en om te groeien naar de persoon die je diep van binnen bent en zo graag zou willen laten zien aan de buitenwereld. En toch word je maar niet diegene die je zo graag zou willen zijn.

Vergelijk het met koken. Je bent soep aan het maken en je hebt al heel veel ingrediënten toegevoegd. De soep ruikt ondertussen al heerlijk en toch, als je hem proeft, blijf je iets missen. Hij smaakt nog niet goed. Nog maar wat meer kruiden erbij, nog een beetje van dit, beetje meer van dat. Nu moet het goed zijn… en nog steeds is de smaak niet goed. Het zweet staat ondertussen op je voorhoofd en je werkt je een slag in de rondte. Je doet zo je best en toch heb je nog altijd niet het gewenste resultaat.

Om de hete brei heen draaien

Totdat je eindelijk beseft dat je een belangrijk ingrediënt vergeet. Het zout! Soep zonder zout is echt niet lekker en zal smakeloos blijven zolang je het niet toevoegt. Ook al doe je je best met van alles en nog wat om erbij te doen, het wordt hem echt niet.

Herken je dit? Je doet van alles, leest van alles, gaat naar een therapeut, en nog eentje, arts, medicijnen. Cursus hier, workshop daar….. Je voegt van alles toe aan jezelf om er maar een lekkere soep van te maken.
Echter, je vergeet om het meest belangrijke te doen, je vergeet je eigen zout te pakken.
Je pakt van alles aan maar de kern, daar draai je om heen. Alle hulpmiddelen die je hebt ingeschakeld voegen wel degelijk iets toe en laten je groeien en ontwikkelen, maar het meest belangrijke ingrediënt vergeet je of wil je niet zien.

Je ziet het pas als je het kunt zien

Op een goed moment zie je het zout wel staan, maar daar blijft het bij. Je laat het staan waar het staat en pakt liever nog wat peper. Want op de één of andere manier is dat zout best wel eng om (aan) te pakken. Veel makkelijker is het om de potjes vooraan te pakken en zelf te blijven staan waar je staat, in plaats van te diep ziel duiken. Bijna alsof je dat zout niet verdient..
En natuurlijk, zoals ik al schreef, al die andere ingrediënten zijn echt wel nodig om uiteindelijk bij je persoonlijke zout uit te komen. Zonder al het andere is het zout soms onbereikbaar. Maar er komt een moment dat je een keus mag maken; ga je er voor, pak je het zout nu eindelijk eens op, of blijf je er nog altijd veilig van weg, van dat wat je bang maakt? Natuurlijk mag je kiezen wat je wilt, niemand die je dit verbiedt. Maar realiseer je waar je mee bezig bent. Dat alleen jij degene bent die die stap kan zetten om precies dat te gaan doen waardoor jouw eigen soep eindelijk wordt zoals die mag zijn; volledig op smaak en klaar om aan anderen te laten proeven/zien.

Ik ken als geen ander alle achterdeurtjes, excuses, smoezen en uitwijkmogelijkheden want ik heb ze ook toegepast. Daarom kan ik ze bij anderen goed doorzien en helpen om de stap te zetten en uit te reiken naar jouw persoonlijke zout.
Dus, mocht jij klaar zijn om je eigen persoonlijke soep op smaak te brengen, dan help ik je daar graag bij. En uit ervaring kan ik vertellen dat de strengths daar een hele mooie ingang voor zijn. 

© Aranka Reeuwijk