fbpx

Planten Magie

Al zo lang de mens bestaat gebruiken we planten en kruiden. Zowel om ons eten op smaak te brengen als ook om onszelf te ondersteunen bij ziekteprocessen. Het was niet meer dan normaal dat iedere gemeenschap een persoon had die deze kennis van moeder op dochter, of vader op zoon doorgaf. Zonder dat er weet was van chemische bestanddelen, bacteriën en virussen wisten we gewoon dat bepaalde planten werkzaam waren.

Het voordeel van etherische/ essentiële olie is dat deze vliegensvlug wordt opgenomen door je lichaam. Dit in tegenstelling tot de bron, de plant zelf. Deze moet eerst nog door je lichaam worden verteerd, omgezet en verwerkt.
Dat hoeft dus niet als je enkel de werkzame stof, de etherische olie van de plant zelf, tot je neemt. Dat merk je ook. Een druppeltje etherische olie heeft vrijwel direct effect!! 

Kijk eens wat er gebeurt als je in een citroen- of sinaasappelschil knijpt of als je bijvoorbeeld een paar blaadjes pepermunt kneust. Bij de eerste twee zie je de olie in het rond spuiten! Bij pepermunt is dat niet het geval maar eenmaal tussen je vingers gewreven komen de geuren als een explosie vrij. De minuscule bolletjes die de etherische olie bevatten knappen open.
De geur die vrijkomt wordt door onze neus geregistreerd via de bovenste hersenzenuw vlak bij ons emotionele brein. Dat is ook de reden dat geuren effect hebben op je gemoedstoestand, naast dat ze ook fysieke effecten hebben.

Waarom wij voor dōTERRA kiezen? Laat je informeren en inspireren door onderstaande video’s en kijk verder op onze website voor meer informatie waar we jou graag meer vertellen over de bijzondere oliën van dōTERRA.

Hoe gebruik je etherische olie

Aromatisch

Topisch/Op de huid

Intern

Aromatisch

De reukzin is een instrument dat krachtige fysiologische, mentale en emotionele reacties kan uitlokken. Etherische oliën worden snel geabsorbeerd door geurreceptoren die een directe link hebben met het limbisch systeem via de reukzenuw. Het limbisch systeem is onderdeel van de hersenen dat een verscheidenheid aan functies ondersteunt, waaronder geur, emoties, gedrag en geheugen. Om deze reden hebben etherische oliën een bijzonder krachtige werking via je neus.

Sommige etherische oliën hebben een opwekkend of verkwikkend effect, terwijl andere meer kalmerend werken. Verstuiving is een van de eenvoudigste methoden om etherische oliën aromatisch te gebruiken. Diffusers die gebruik maken van koude lucht of water zijn ideaal.

Je kunt dezelfde voordelen voor je gezondheid bereiken door simpelweg een paar druppels etherische olie in de palm van je hand te leggen, maak een “kopje” van je handen en adem de geuren diep in. 

Op de huid

Het op de huid, topisch, toepassen is een zeer effectieve methode voor het aanbrengen van etherische oliën. Omdat etherische oliën een laag moleculair gewicht hebben en oplosbaar zijn in lipiden, dringen ze gemakkelijk door in de huid.

Hoewel etherische oliën gemakkelijk worden geabsorbeerd, zijn er vele manieren om de absorptie te verhogen. Met behulp van een lichte massage zal de bloedtoevoer de verdeling in het hele lichaam verbeteren. Het gebruik van een goede draagolie kan ook de absorptie verhogen, vooral bij een droge of schilferige huid, omdat het de huid hydrateert en de olie langzaam verdampt.

Om de kans op het ontwikkelen van een huidgevoeligheid te verminderen, vooral op jonge of gevoelige huid, is het raadzaam om een draagolie (zoals gefractioneerde kokosolie) te gebruiken om de olie te verdunnen. De aanbevolen verdunningsverhouding is meestal één druppel etherische olie op drie druppels draagolie.

Het is altijd aan te raden om meerdere kleine doses te gebruiken gedurende de dag in plaats van een enkele grote dosis. Begin met de laagst mogelijke dosis (1-2 druppels). Een actuele dosis kan naar behoefte om de 4-6 uur herhaald worden. Omdat elk individu uniek is, zal de dosis voor elk individu variëren op basis van grootte, leeftijd en algemene gezondheidstoestand.

Goede plekken waar je etherische olie kunt aanbrengen:

 • Hals en nek
 • Voorhoofd en slapen
 • Borst en buik
 • Armen, benen onder de voeten

Andere effectieve methodes van het aanbrengen op de huid:

 • Voeg een paar druppels olie toe aan een warm bad
 • Maak een warm of koud kompres door een handdoek of doek in water te weken, etherische oliën toe te voegen en vervolgens op het gewenste gebied aan te brengen
 • Voeg olie toe aan een lotion of vochtinbrengende crème en breng deze vervolgens aan op de huid

Sommige gebieden in het gezicht, zoals de huid rond de ogen en binnenkant oren moet je vermijden. Net als geschaafde, beschadigde of anderszins gewonde huid.

Intern

Bepaalde etherische oliën hebben een rijke culinaire geschiedenis en kunnen worden gebruikt als voedingssupplementen die een verscheidenheid aan gezonde omstandigheden ondersteunen. Wanneer je kaneel op je havermout strooit, een kopje pepermuntthee drinkt of verse basilicumbladeren aan je spaghetti toevoegt, gebruik je in feite enkele vluchtige aromatische essentiële olieverbindingen.

Etherische olie draagt bij aan vele voordelen voor de gezondheid en aan de smaak- en aromatiserende eigenschappen van voedingsmiddelen. In hun geconcentreerde vorm kunnen essentiële oliën worden gebruikt als voedingssupplementen voor meer gerichte en krachtige gezondheidsvoordelen. Intern gebruik is een zeer veilige en effectieve methode vanwege de geavanceerde fysiologische processen van ons lichaam.

Bij inname komen etherische oliën rechtstreeks in de bloedstroom terecht via het maagdarmkanaal, waar ze door het hele lichaam worden getransporteerd. Etherische oliën zijn oplosbaar in vet, zodat ze gemakkelijk naar alle organen van het lichaam, inclusief de hersenen, worden getransporteerd. Daarna, zoals alle dingen die we consumeren, worden essentiële oliën gemetaboliseerd door de lever en andere organen en vervolgens uitgescheiden.

De samenstelling van etherische oliën is zeer complex. Elk bestanddeel bezit een unieke set van biochemische eigenschappen die op verschillende manieren reageren met cellen en organen.
Hoewel deze werkingsmechanismen niet volledig worden begrepen, zijn er positieve eindresultaten aangetoond. Het lichaam is echter alleen uitgerust om de juiste doses etherische oliën aan te kunnen.

De juiste dosering volgens de etiketteringsaanbevelingen en andere professionele richtlijnen moet strikt worden opgevolgd om toxiciteit te vermijden.

Effectieve methoden voor interne toepassing:

 • Gebruik oliën in recepten voor koken of bakken ter vervanging van verse of gedroogde kruiden en specerijen. Vergeet niet dat essentiële oliën veel krachtiger zijn dan gedroogde of verse kruiden en specerijen, dus begin met een zeer kleine hoeveelheid.
 • Bij krachtigere oliën kan het beter zijn om ze toe te dienen door middel van tandenstokers (dip het einde van een schone tandenstoker in de olie en voeg dan toe aan het voedsel) in plaats van druppels.
 • Voeg etherische oliën toe aan water, smoothies, melk, thee of andere dranken.
 • Neem etherische oliën in via een veggiecapsule of voeg toe aan een kleine hoeveelheid appelmoes of yoghurt.

VOEL JE GOED, DOE GOED