fbpx

VASTEN, IS DAT GEZOND?

Vasten…. een gewoonte die voor veel mensen van oudsher verbonden is aan het geloof maar tegenwoordig steeds vaker ook wordt gedaan vanuit andere oogpunten. 
Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Is vasten gezond voor je en waar komt deze gewoonte vandaan?

Cultuurgebonden

Binnen onze cultuur is het bij veel mensen een gewoonte om na de carnavalstijd 40 dagen te vasten. Dat betekent globaal genomen dat je ergens in de maanden februari tot april voor een ruime maand je eetpatroon aanpast. Het kan betekenen dat je het aantal maaltijden beperkt tot slechts één per dag. Of dat je jezelf bepaalde voedingsmiddelen ontzegt zoals suiker, alcohol en/of vlees.

Tegenwoordig zijn er ook heel veel mensen die tijdens de vastentijd zichzelf het gebruik van social media ontzeggen. Even geen Facebook, Instagram of andere kanalen om zo de inname van informatie te beperken. 

Zelf hebben wij samen heel wat keren geprobeerd om te vasten. Ik schrijf bewust ‘geprobeerd’ want hoe we ook ons best deden, het lukte eigenlijk nooit zoals we van te voren hadden bedacht. Het zorgde eerder voor stress dan dat het een positieve ervaring was. Meestal sloeg na een paar dagen de honger toe en werden de gedachtes aan lekker eten oorverdovend en niet meer te negeren.

Logische verklaring

Persoonlijk heb ik mij altijd afgevraagd waarom mensen nou juist aan het eind van de winter besluiten om te gaan vasten. En ik denk dat hier een hele logische verklaring voor is.

Want hoe mooi ook de filosofie erachter (religieus, tijd van bezinning, periode van rouw), het moet wel vol te houden zijn. Jezelf brandstof ontzeggen in een tijd dat het buiten nog aardig koud kan zijn is niet echt liefdevol naar jezelf toe.

Wat nu als de vastentijd zoals wij die kennen binnen de Christelijke traditie zijn oorsprong op een hele andere manier heeft? In lang vervlogen tijden (althans, in ons rijke westerse landje) hadden veel mensen noodgedwongen weinig te eten aan het eind van de winter. Heel simpel omdat er nog niks wilde groeien, de oogst van het afgelopen jaar op was en de dieren waar op gejaagd konden worden zich nog niet lieten zien. Een gedwongen vastentijd aan het eind van de winter, er was stomweg weinig te eten.

Luister naar je lichaam

Het was de tijd van roeien met de riemen die je had en soms op een droog verschrompeld appeltje moeten bijten omdat er gewoonweg niets meer te eten was. Juist in een tijd waarin ons lichaam weer hunkerde naar eten was het afzien en wachten tot de eerste planten hun groene sprietjes boven de aarde toonde. 

Zou het niet veel logischer zijn om aan het begin van de zomer je eetpatroon aan te passen? Even geen zware belasting voor je lichaam in de vorm van vlees, suikers, alcohol en vetten maar lekker veel verse groente en fruit.
Omdat het buiten warmer is en de zon je van energie kan voorzien gaat het minder eten veel gemakkelijker en bijna als vanzelf. 
Mocht je dit jaar van plan zijn om een periode te vasten, bedenk dan eens goed welke tijd je kiest en waarom.

Is het een gewoonte van je om het in het voorjaar te doen (omdat je dit gewend bent of omdat dit ergens in je DNA ligt opgeslagen) of luister je dit keer goed naar je lichaam en pas je je plannen daar op aan?

Steuntje in de rug

Wil je gaan vasten dan kunnen supplementen je daar uitstekend bij ondersteunen. Supplementen bevatten (mits de juiste) alle stoffen die je lichaam nodig heeft om te kunnen blijven draaien. Daarnaast zijn er specifieke supplementen die je lichaam helpen om beter te detoxen zodat alle afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten. Dus naast dat broodnodige extraatje steuntje om je goed te blijven voelen en door te pakken helpen ze je bij het reinigen van je lichaam.

 

©Aranka Reeuwijk

Ps. Weet dat vasten voor sommige mensen heel slecht is en voor veel (fysieke) stress kan zorgen. Lees je altijd goed in en ga niet ‘zomaar’ wat doen! Heb je vragen, mail ons dan gerust.