fbpx

SPORTVASTEN

Gezond of niet?

Sportvasten is iets wat de laatste tijd meer en meer in de spotlights staat. Een methode waarmee je, volgens wetenschappelijke publicaties, je lichaam kunt helpen om over te stappen van suikerverbranding naar een vetverbranding.

Hoe ziet het er ongeveer uit?

De eerste drie dagen bouw je je voeding af. Daarna volgen er drie sapvastendagen en vervolgens bouw je je voeding gedurende vier dagen weer op. Tijdens de kuur wordt er iedere dag 20-30 minuten intensief gesport. Naast het sporten en vasten wordt geadviseerd om voedingssupplementen te gebruiken. Deze zouden moeten voorkomen dat er afbraak van spierweefsel optreedt en ze gaan een hongergevoel tegen. De supplementen zijn ook bedoelt om het lichaam te ondersteunen om de zogenaamde metabole switch van suiker- naar vetverbranding effectiever te maken.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Ga even mee terug in de tijd. Zo’n paar duizend jaar. De tijd dat wij nog geen vaste woonomgeving hadden en vaak rondtrokken. Daar waar voedsel was bleven we voor bepaalde tijd wonen, om daarna weer door te trekken naar een ander gebied. We aten wat er voorhanden was.

Dit betekende ook dat er soms tijden waren waarin eten heel schaars was. We bijna letterlijk op een houtje moesten bijten. In de zomer was er vaak een overvloed aan eetbare planten, vruchten en wortels. Maar natuurlijk ook dieren waarop we konden jagen. Vis, klein wild en af en toe iets groters. Dan was er voor een bepaalde tijd eten in overvloed.

We kenden in die tijd ook weken (soms maanden) van schaarste. Met name in de wintermaanden was het lastig om aan voedsel te komen. Ons lichaam was gewent om dit soort tijden van minder eten aan te kunnen. Door de eeuwen heen heeft ons metabole systeem zich hier op ingesteld. Minder eten betekende een optimale vertering van dat wat je binnenkreeg. 

Met andere woorden, hoe minder je binnenkreeg aan voedingsstoffen, hoe zuiniger je lichaam hier mee om ging. Iedere calorie werd eruit gehaald en omgezet in bruikbare energie. En kwam er niks meer binnen dan werden je eigen vetreserves aangebroken.

Zo modern zijn we nou ook weer niet

Wij denken met z’n allen vaak dat we heel wat moderner en ontwikkelder zijn dan onze voorouders van een paar duizend jaar geleden. 

Echter, onze stofwisseling is in al die tijd niet heel erg veranderd. Met andere woorden, deze reageert nog altijd hetzelfde als duizend jaar geleden. 

 

Minder eten verhoogt je stresslevel

Vraag jij veel inspanning van je lichaam en stop je er tegelijkertijd weinig voeding in, dan zal je stofwisseling hier in het begin op reageren door gewicht te verliezen. 

Je verbruikt immers meer calorieën dan je er in verhouding in stopt. Suikers zijn de snelste brandstof voor onze innerlijke motor. Als we hier geen voorraad meer van hebben dan gaan we onze vetvoorraad aanbreken. Vetverbranding levert drie keer zo veel meer energie op dan glucose (suiker) maar maar heeft ook een nadeel.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat je hier héél…. erg…. traag door gaat worden. Niet altijd even handig. Tegelijk kan je je lichaam hierdoor een verkeert seintje geven. Namelijk, het seintje dat er een tijd van hongersnood aankomt. Ondertussen moeten we wel ergens energie vandaan halen om warm te blijven en te kunnen doen wat we willen doen, dus die laag vet wordt aangebroken en je valt af.

Maar…… de kans dat je alle verloren kilo’s na verloop van tijd er gewoon weer aankrijgt is sterk aanwezig. Sterker nog! De kans dat je in gewicht toeneemt is heel aannemelijk. Zeker als je hierna weer volledig vervalt in oude gewoontes. 
Door tijdelijk heel streng te gaan vasten zal je lichaam anders omgaan met energie dat het binnen krijgt. 

Je hebt als het ware je basaal metabolisme (energieverbruik in rust) andere input gegeven. Eigenlijk heb je voor bepaalde tijd er voor gezorgd dat je lichaam in een verhoogde stress modus kwam. En stress is een hele slechte voor je stofwisseling. Deze ontregelt je metabolisme. Het kan er zelfs voor zorgen dat je in gewicht aankomt in plaats van afvalt.

Wil je afvallen, kijk dan heel goed wat er bij jou past. En weet ook dat iedere belofte waarbij je veel kilo’s in korte tijd verliest er vaak voor zorgen dat ze er ook zo weer aanvliegen. Soms zelfs in verdubbelde hoeveelheid. 

Gewicht verliezen is een verandering van mindset. Het vergt een verandering van leefstijl. En daar kun je beter de tijd voor nemen. 
Hieronder geef ik een paar tips waar je hopelijk wat aan hebt. 

Wat werkt dan wel?

  • Een dooddoener, maar eet regelmatig en gezond. Zorg voor voldoende kleur in je voeding (en niet in de vorm van snoepjes!).
  • Eet dus veel groentes in allerlei kleuren.
  • Rauwkost is niet voor iedereen geschikt. Zeker in de winter kost dit je lichaam extra energie en dat is niet altijd handig. 
  • Vermijd alle vormen van stress. 
  • Wees matig met fruit vanwege de vruchtensuikers die hier in zitten.
  • Zijn je maaltijden aan een update toe? Verander ze stap voor stap zodat je rustig kunt wennen. Ga bv eerst een paar weken je lunch gezonder maken en pas daarna je diner aan.
  • Af en toe je ontbijt of lunch overslaan kan geen kwaad. Zeker als je de dag ervoor je flink te buiten bent gegaan aan lekker eten. 
  • Eet dan bijvoorbeeld de ochtend alleen wat fruit en groente. Hierdoor stimuleer je je stofwisseling.
  • Eet na zeven uur ’s avonds niks meer.
  • Drink voldoende water.
  • Beweeg iedere dag minimaal een half uur.
  • Wil je afvallen, ga dan onder begeleiding je kracht trainen. 
  • No stress! Zowel mentaal als emotioneel maar ook fysiek. Deze is echt killing als je wilt afvallen. 
  • Zorg ervoor dat je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vul deze evt. aan middels supplementen. 
  • Veel mensen doen het goed op het gescheiden eten  van koolhydraten en eiwitten. 
  • Luister naar je eigen lichaam. Iedereen heeft een andere achtergrond en reageert anders op calorieën. Heb jij in je leven veel stress ervaren dan reageert jouw lichaam anders.
  • Hou van jezelf zoals je bent. Misschien is dat wel de allerbelangrijkste om mee te starten. Jezelf afwijzen heeft een negatief effect op je stofwisseling. 

©Aranka Reeuwijk