
Pijn…. Als je honderd mensen op straat vraagt of ze wel eens pijn hebben dan krijg je honderd keer ‘ja’ te horen. Je zou bijna denken dat pijn bij het leven hoort zoals de nacht bij de dag hoort. En dat is in zekere zin ook zo.
Wat is pijn?
Pijn is een signaal van ons lichaam. Een waarschuwingssignaal dat je op wat voor manier dan ook over een grens bent gegaan. Pijn wordt ook wel omschreven als een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging of die beschreven wordt in termen van een dergelijke beschadiging.
Pijn kan acuut zijn of chronisch. Chronische pijn spreek je van als deze langer dan zes weken aanhoudt.
Naast lichamelijke pijn kan er ook sprake zijn van emontionele pijn.
Voorbeelden van acute lichamelijke pijn:
- Je brand je aan een hete kachel en in een reflex trek je snel weg om brandwonden te voorkomen.
- Je tilt een zware doos op en er schiet een pijnscheut door je rug die zorgt dat je stopt.
- Je hoofd doet pijn als je te weinig slaap hebt gehad, of te weinig hebt gedronken.
Lastiger wordt het als pijn niet meer over gaat en chronisch wordt. Dan verliest het in zekere zin zijn functie. Dan komt de pijn op zichzelf te staan. Chronische (lage) rugpijn die maar niet overgaat en je hindert in je dagelijks functioneren. Pijn in je knieën waardoor je niet meer goed kan wandelen of fietsen.
Emotionele pijn is meestal heel onzichtbaar voor de buitenwereld. Niemand kan aan de buitenkant zien of je van binnen veel pijn hebt of huilt van verdriet. Toch puilt onze taal uit van de uitdrukkingen van emotionele pijn. Denk maar aan ‘een gebroken hart hebben’, ‘pisnijdig zijn’, ‘een steen op je maag hebben’….
Huisapotheek bij eerste hulp
Wat als je nu zelf iets in huis zou hebben wat je direct kunt gebruiken om de pijn te verminderen of zelfs doen te verdwijnen?! Hoe zou dat zijn? Geen pijnstiller die de pijn tijdelijk verdoofd, maar iets dat helpt. Wellicht zelfs de oorzaak van de pijn weghaalt.
Voor verschillende zowel lichamelijke als emotionele pijnklachten zijn verschillende oliën te gebruiken. En aangezien ieder mens anders is werkt ook niet iedere olie hetzelfde bij iedereen.
Daarom kijken wij graag samen met jou naar jouw klacht en hulpvraag en wat we hier bij in kunnen zetten om jouw pijn te verlichten.
Heb je vragen, of interesse om eerst iets uit te proberen? Dat kan. Stuur ons een berichtje en we nemen spoedig contact met je op zodat jouw pijn hopelijk snel verleden tijd kan zijn.
Wat kun je zelf al doen?
- Zoek uit waar de pijn vandaan komt. Zeker in het geval van acute pijn is het belangrijk om de bron te achterhalen. Neem hiervoor zo nodig contact op met je huisarts of fysiotherapeut.
- In geval van een ontsteking die pijn veroorzaakt, zorg dat die wordt verholpen.
- Indien de pijn chronisch is en onderzoek verder niks uitwijst kun je kijken wat je zelf kunt doen. Soms is meer bewegen (of juist minder) een optie. Varieer met warmte of koude.
- Met behulp van je eigen ademhaling kun je in sommige gevallen de pijn hanteerbaarder maken. Hier zijn eenvoudige oefeningen voor te doen.
- Wist je dat er essentiële oliën zijn die je kunt inzetten bij acute of chronische pijn?
Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Dan kunnen we in overleg kijken wat voor jou passend zou zijn.