
Hormonen….. daar valt ontzettend veel over te schrijven. Mocht je bijvoorbeeld denken dat alleen vrouwen hormonen hebben dan heb je het mis! Ieder mens, man of vrouw, heeft hormonen die het lichaam voor bepaalde functies aansturen. Echter, vrouwen hebben er over het algemeen meer last van. Vandaar dat deze pagina vooral gaat over hormonale issues bij vrouwen.
Het bijzondere is dat veel van de klachten die veroorzaakt worden door onze hormonen je niet meteen linkt aan hormonen. Het zijn meestal ‘vage klachten’ die je ook zonder hormonale problemen zou kunnen hebben. Klachten zoals gewrichtspijn, slaapproblemen, stemmingswisselingen of vermoeidheid.
Maar deze ‘vage klachten’ kunnen dus ook heel goed door schommelingen in je hormoonhuishouding veroorzaakt worden en voor heel wat last zorgen!
Meer typische hormonale klachten zijn buikpijn als je menstruatie moet komen of opvliegers in de overgang. Klachten die horen bij hormonale problemen en algemeen bekend en zelfs geaccepteerd zijn.
Herken jij er een paar? En weet jij of jouw klachten door hormonen worden veroorzaakt of dat de oorzaak ergens anders ligt? En natuurlijk het aller belangrijkst, hoe je er van af komt!?
Menstruatie, PMS en klachten
Veel (jonge) vrouwen hebben geregeld last van lichte menstruatieklachten die zich beperken tot buikkramp, hoofdpijn of tijdelijk minder goed slapen. Er is ook een groep vrouwen bij wie de hormonale klachten in de periode voorafgaand, tijdens en direct na de menstruatie zo heftig zijn, dat het hun dagelijks functioneren beïnvloed. Je spreekt dan van PMS. De oorzaak hiervan is nog altijd onduidelijk maar het blijkt dat vrouwen met PMS gevoeliger zijn voor schommelingen in hun hormoonhuishouding.
Kinderwens
Zwanger worden is niet meer zo gemakkelijk lijkt het. Er is een steeds groter groeiende groep vrouwen voor wie het geen gewoonste zaak van de wereld is om zwanger te raken. Een reden hiervoor is zeker de leeftijd; steeds meer vrouwen beginnen pas op latere leeftijd aan kinderen. Daarnaast spelen slechtere leefgewoonten een rol waaronder voeding. Maar de grootste boosdoener is waarschijnlijk stress en tijdsdruk.
Overgangsklachten
Vrouwen in de overgang krijgen vaak diverse klachten en ongemakken. En deze overgangsklachten kunnen heel divers zijn waarvan opvliegers, slecht slapen en geheugenverlies wel de bekendste zijn. Net als dat de overgang van meisje naar jonge vrouw in de puberteit ingrijpend is, zo is ook de overgang een ingrijpende hormonale verandering die wel 7 tot 10 jaar kan duren.
Hoe kun jij jezelf eventueel ondersteunen?
Alles begint bij de basis.
- Gezonde voeding. Onze hormoonhuishouding reageert op ons voedingspatroon. Neem die eens kritisch onder de loep.
- Voldoende beweging en optimale nachtrust. Ons lichaam heeft behoefte aan regelmaat. Ga daarom op vaste tijden naar bed en beweeg iedere dag. Beter iedere dag een half uur wandelen dan één keer in de week fanatiek sporten.
- Kies eventueel voor een specifieke supplementen complex die is afgesteld op de hormoonhuishouding van de vrouw. Deze vult precies aan daar waar je lichaam behoefte aan heeft.
Hoe ondersteun jij jezelf om gezond en vitaal te zijn?
Met behulp van supplementen en essentiële oliën kun je jezelf ondersteunen. Wil je hier meer over weten, neem dan vrijblijvend contact met ons op.