fbpx

HOE BLIJF JIJ OVEREIND?

Voordat je gaat lezen, eerst drie vragen voor jou.

 • Lukt het jou in deze tijd om van een afstandje te kijken naar je eigen handelen?
 • Blijf jij staan in het oog van de storm terwijl de wereld om je heen lijkt te worden meegezogen?
 • Laat je je meevoeren door de informatie die de mainstreammedia over ons heen uitspreidt of probeer je kritisch te blijven? 
We leven in een tijd waarin we allemaal worden uitgedaagd om staande te blijven. Hierdoor worden patronen zichtbaar waar je je wellicht nooit zo bewust van was. Normaal ben je misschien iemand die altijd de rust zelve is en iedere situatie rationeel kan beoordelen en nu bemerk je dat er wat is veranderd. Het lukt je niet zo goed meer om te beoordelen wat voor jou klopt. Ben jij iemand die merkt dat angst en paniek de overhand nemen? Deze emoties schakelen bepaalde delen in je brein uit waardoor hele oude systemen het heft in eigen handen nemen.  Dit kan voor een flinke spagaat in jezelf en een extra dosis stress zorgen. 

Mee met de stroom of er dwars tegenin

Ga je mee met de grote stroom en volg je alle regels. Stel je kritische vragen en voel je weerstand in je lijf. Beiden is wat voor te zeggen. Als je meegaat in de nieuwe regels, dan blijf je onderdeel uit maken van de grote groep (vanuit onze overleving staat een groep synoniem aan veiligheid en in leven blijven). Ben jij iemand die alles in haar/zijn lichaam ‘nee’ voelt roepen en houd je vast aan wat eerder nog normaal was, dan loop je het risico om met boze blikken aangekeken te worden. Hoe stevig blijf jij dan overeind? Voel je je beoordeeld, veroordeeld, dom, eigenwijs, de zondebok….

Angst of de rust zelve

Leven vanuit angst of vanuit innerlijke rust levert verschillende informatie voor jouw systeem op. Als je handelt vanuit emotie,  dan neem je beslissingen anders dan normaal. Angst schakelt bijvoorbeeld je bewuste denken uit waardoor het primitieve deel in je hersenen het stuur overneemt. Vanuit deze angst neem je beslissingen die je rationeel wellicht nooit zou hebben genomen. Denk maar eens terug aan die ene ruzie waarin je van alles zei en deed waar je achteraf spijt van had. Op dat moment gingen de deuren naar het logische denken dicht en was je reactie behoorlijk primitief.  Als boosheid, verdriet, stress en/of angst zijn gaan liggen, kun je heel anders naar een situatie kijken. Dat is ook precies waarom mensen zichzelf soms stom of dom vinden als ze terug kijken op bepaalde situaties uit hun leven. “Waarom heb ik dat toen zo gedaan?!” Eigenlijk is het heel simpel. Op dát cruciale moment kon je niet logisch denken zoals je dat van een afstand (later) wel kon. Vanuit de emotie nam je die ene beslissing.

Tien tips om de regie in handen te houden

 1. Begin je dag in stilte. Als het kan, maak een wandeling. 
 2. Laat telefoon, tv, krant nog even liggen en neem tijd voor jezelf. Zet eventueel rustige muziek op en luister met volle aandacht.
 3. Doe ademoefeningen, yoga of mindfulness. Op die manier help je jezelf om in je centrum te blijven. Op internet en youtube is er genoeg te vinden om jezelf bij te ondersteunen. 
 4. Eet met aandacht, zonder afleiding. Doe één ding tegelijk. Dan doe je het met meer aandacht. 
 5. Eet gezond en houd je lichaam gezond. Laat koffie, alchohol, suiker en vlees zo veel mogelijk staan. Deze verzwakken je immuunsysteem. Gebruik eventueel supplementen ter extra ondersteuning.
 6. Start de dag met een etherische olie die jou helpt beter te aarden. Denk aan de Balance, Adaptiv of Vetiver. Eindig de dag met bv Lavendel, Adaptiv of Serenity.
 7. Schrijf dagelijks drie dingen op waar je dankbaar voor was die dag. Zo train je jezelf om je te richten op het positieve in het leven. 
 8. Herinner je dat alles wat je aandacht geeft meer plek inneemt. Hier heb je zelf een keuze in.
 9. Houd je huis op orde. Een opgeruimd huis is een zegen voor je mind. Zeker als je veel thuis werkt.
 10. En als laatste…..Wees lief voor jezelf! Geef jezelf de aandacht die je verdient. 
©Altijdlekkerinjevel.nl