fbpx

HOE BLIJF JIJ OVEREIND?

Als je geen social media hebt of de regulier media volgt zou je werkelijk geen idee hebben wat er allemaal gaande is in de wereld. Dat zou misschien een hoop stress schelen. 

Maar die kans schat ik klein in. Dat betekent dus dat je van alle kanten informatie tot je krijgt. En dat is niet altijd makkelijk. Wat doe jij om overeind te blijven in deze tijd?

Prikkels

Sommige mensen kunnen er lastig mee omgaan en worden overspoeld door alles wat via (social) media en telefoon tot ze komt. Het is dan lastig om te filteren en alleen dat binnen te laten wat er werkelijk toe doet. De kans dat je overprikkeld raakt en hier serieus last van krijgt is dan best groot. Dit weten is al een grote stap, maar dan? Wat doe je er aan?

Ons lichaam kan veel aan. Maar er zijn grenzen. Op een zeker moment zit je figuurlijke emmer vol en kan er niks meer bij aan indrukken. 

Hoe je hier op reageert is per persoon verschillend maar veel voorkomende klachten zijn:

  • hoofdpijn
  • slaapproblemen
  • overgevoeligheid voor zintuigelijke indrukken
  • kort lontje
  • verminderd immuunsysteem (m.a.g. ziek worden)
  • fysieke klachten (eczeem is een mogelijkheid)

Hoe kun je hier zelf iets aan doen?

Neem genoeg ‘me-time’. Zorg dat je dagelijks tijd in ruimt voor jezelf om even je eigen accu op te laden. Kom je van je werk met de auto? Stap dan niet meteen uit maar blijf nog heel even zitten. Op de fiets kun je er voor kiezen om een langere route te rijden.

Leg je telefoon eens wat vaker aan de kant of zet meldingen uit. Wat ook kan werken is je scherm op zwart wit zetten zodat de rode meldingen minder opvallen. 

Zet de tv minstens een half uur voordat je naar bed gaat uit. Pak eventueel een lekker boek dat je nog even kunt lezen voordat je het licht uit doet. 

Heb je de beschikking over een diffuser, kies dan voor een ontspannende olie zoals lavendel, serenity, vetiver of adaptiv. 

Doe ademoefeningen om je interne stress systeem te ontspannen. Hartcoherentie is hier heel geschikt voor.

Bewegen! Een ouderwets ‘blokje om’ in de avond is heel ontspannend. Maar ook simpele yoga of ontspanningsoefeningen zijn hier geschikt voor. 

En zeg vaker ‘nee’. 

Naast alle emotionele en psychische overprikkelingen kun je ook lastig gevallen worden door andere onzichtbare indringers. 

En als je al overprikkeld bent, dan ben je extra vatbaar voor deze kleine lastpakken. 

Sluit je deuren!

Eigenlijk kun je je hiertegen op dezelfde manier beschermen als hierboven al is genoemd. Zolang je stress systeem in een ontspannen modus kan blijven kan je immuunsysteem optimaal zijn werk doen. Ben je overbelast dan staan je figuurlijke deuren meer open voor alles wat van buiten naar binnen wil komen. Een koudje is dan snel opgelopen. 

Maak voldoende slaapuren (minimaal acht uur)
Eet gezond en regematig (veel groente en fruit)
Vermijd stress
Neem geregeld tijd om te ontspannen (vertraag je ademhaling)
Gebruik goede supplementen
Diffuus oliën die je immuunsysteem ondersteunen
Laat je geregeld inwrijven met etherische oliën om je figuurlijke deuren te sluiten. 

Oliën die een goede ondersteuning zijn juist in deze tijd zijn: Oregano, Lemon, Frankincense, Melaleuca, Lemon-eucalyptus, Lemongrass, Melisse, Arbovitea, Tijm, On Guard en Eucaluptus. 

Wil je weten welke oliën voor jou op dit moment nuttig zijn en hoe je die moet inzetten? Stuur ons dan een berichtje. 

©Aranka Reeuwijk