
Eerst even wat feiten op een rijtje.
Depressie is een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. In het dagelijkse spraakgebruik wordt de term depressief gebruikt voor uiteenlopende gemoedstoestanden, variërend van een korte dip tot ernstige neerslachtigheid.
Een angststoornis is een psychische aandoening die zich kenmerkt door de aanwezigheid van een pathologische angst. Angst is een gevoel dat optreedt bij dreigend gevaar. De emotie ontstaat als het welzijn van een persoon direct wordt bedreigd, maar ook als een persoon een situatie als bedreigend ervaart.
Bijna 20 procent van de Nederlandse volwassenen krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met een depressie. Dat is 1 op de 5 mensen. Jaarlijks is dit ongeveer 5 procent van de volwassenen. Omgerekend naar aantallen zijn dit zo’n 546.500 mensen die depressief zijn. Als je ook jongeren meerekent, kampen er jaarlijks 800.000 mensen met een stemmingsstoornis. Dat zijn enorme aantallen die jaarlijks zelfs lijken toe te nemen.
In Nederland hebben bijna 1,1 miljoen mensen last van een angststoornis. Er zijn verschillende soorten angststoornissen. Bij ongeveer 132.000 mensen is sprake van een paniekstoornis. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Er zijn veel soorten angststoornissen met verschillende bijbehorende kenmerken, oorzaken en gevolgen.
Kenmerken van een depressie
- Neerslachtige stemming
- Duidelijk verlies aan interesse in (bijna) alle activiteiten
Andere symptomen die kunnen duiden op een depressie:
- Eetproblemen (heel veel of heel weinig eten) of verandering in gewicht
- Minder goed kunnen slapen of juist te veel slapen
- Niet tot rust kunnen komen of juist geremd zijn
- Vermoeidheid en verlies van energie
- Overmatige schuldgevoelens of het gevoel waardeloos te zijn
- Moeite met concentreren, traag denken en geen beslissingen kunnen nemen
- Regelmatig denken aan de dood of zelfdoding
Herken jij 5 of meer van deze symptomen bij jezelf (of bij iemand anders) en houden die al langer dan 14 dagen aan?
Dan is er sprake van een depressieve stoornis. (bron, Trimbos Instituut)
Wat kun je zelf bij depressieve klachten doen?
Allereerst, maak een afspraak met je huisarts. Deze is de aangewezen persoon om jou eventueel door te sturen naar een therapeut.
Daarnaast kun je zelf een aantal dingen doen die je kunnen helpen uit de depressie te komen:
- Regelmaat is heel belangrijk. Sta op vaste tijd op, eet op vaste momenten en ga niet te laat naar bed. Ons lichaam heeft behoefte aan regelmaat en rust.
- Zorg voor voldoende buitenlucht en licht. Dagelijks, het liefst in de ochtend, minimaal een half uur naar buiten zorgt voor de aanmaak van bepaalde stofjes in je lichaam die bijdragen om uit je depressie te komen.
- Zorg voor gezonde voeding. Tegenwoordig bevat onze voeding veel minder vitamines en mineralen dan zo’n vijftig jaar geleden. Hierdoor krijg je wel eten binnen maar niet genoeg voedingsstoffen. Vul deze dus aan met een goede supplementen lijn.
- Wissel rust en actie gedurende de dag af. Zo train je je lichaam en leert het wanneer het moet presteren en weer mag ontspannen.
Kenmerken van een angststoornis
Er zijn verschillende angststoornissen waarvan je als kind, jongere of volwassene last kunt hebben. De meest bekende zijn paniekstoornis, sociale fobie (sociale angststoornis), gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis), agorafobie en specifieke fobieën.
Wat veel angststoornissen met elkaar gemeen hebben, zijn o.a. de volgende symptomen:
- Hartkloppingen;
- Droge mond;
- Beklemd gevoel;
- Nerveuze spanning;
- Prikkelbaarheid;
- Rusteloosheid;
- Verhoogde spierspanning;
- Slaap- en concentratieproblemen.
Wat kun je bij een angststoornis doen?
Ook hierbij geldt uiteraard dat je altijd contact opneemt met je huisarts. Een serieuze angststoornis vraagt om een gedegen begeleiding en moet je zeker serieus nemen.
Daarnaast kun je zelf wat doen. Een aantal van de symptomen zoals concentratie- en slaapproblemen, rusteloosheid, nerveuze spanning zijn met hartcoherentie, supplementen of essentiële oliën te ondersteunen.
Wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op. Dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.