fbpx

SPORTVASTEN

Gezond of niet?

Sportvasten is iets wat de laatste tijd meer en meer in de spotlights staat. Een methode waarmee je, volgens wetenschappelijke publicaties, je lichaam kunt helpen om over te stappen van suikerverbranding naar een vetverbranding.

Hoe ziet het er ongeveer uit?

De eerste drie dagen bouw je je voeding af. Daarna volgen er drie sapvastendagen en vervolgens bouw je je voeding gedurende vier dagen weer op. Tijdens de kuur wordt er iedere dag 20-30 minuten intensief gesport. Naast het sporten en vasten wordt geadviseerd om voedingssupplementen te gebruiken. Deze zouden moeten voorkomen dat er afbraak van spierweefsel optreedt en ze gaan een hongergevoel tegen. De supplementen zijn ook bedoelt om het lichaam te ondersteunen om de zogenaamde metabole switch van suiker- naar vetverbranding effectiever te maken.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Ga even mee terug in de tijd. Zo’n paar duizend jaar. De tijd dat wij nog geen vaste woonomgeving hadden en vaak rondtrokken. Daar waar voedsel was bleven we voor bepaalde tijd wonen, om daarna weer door te trekken naar een ander gebied. We aten wat er voorhanden was.

Dit betekende ook dat er soms tijden waren waarin eten heel schaars was. We bijna letterlijk op een houtje moesten bijten. In de zomer was er vaak een overvloed aan eetbare planten, vruchten en wortels. Maar natuurlijk ook dieren waarop we konden jagen. Vis, klein wild en af en toe iets groters. Dan was er voor een bepaalde tijd eten in overvloed.

We kenden in die tijd ook weken (soms maanden) van schaarste. Met name in de wintermaanden was het lastig om aan voedsel te komen. Ons lichaam was gewent om dit soort tijden van minder eten aan te kunnen. Door de eeuwen heen heeft ons metabole systeem zich hier op ingesteld. Minder eten betekende een optimale vertering van dat wat je binnenkreeg. 

Met andere woorden, hoe minder je binnenkreeg aan voedingsstoffen, hoe zuiniger je lichaam hier mee om ging. Iedere calorie werd eruit gehaald en omgezet in bruikbare energie. En kwam er niks meer binnen dan werden je eigen vetreserves aangebroken.

Zo modern zijn we nou ook weer niet

Wij denken met z’n allen vaak dat we heel wat moderner en ontwikkelder zijn dan onze voorouders van een paar duizend jaar geleden. 

Echter, onze stofwisseling is in al die tijd niet heel erg veranderd. Met andere woorden, deze reageert nog altijd hetzelfde als duizend jaar geleden. 

 

Minder eten verhoogt je stresslevel

Vraag jij veel inspanning van je lichaam en stop je er tegelijkertijd weinig voeding in, dan zal je stofwisseling hier in het begin op reageren door gewicht te verliezen. 

Je verbruikt immers meer calorieën dan je er in verhouding in stopt. Suikers zijn de snelste brandstof voor onze innerlijke motor. Als we hier geen voorraad meer van hebben dan gaan we onze vetvoorraad aanbreken. Vetverbranding levert drie keer zo veel meer energie op dan glucose (suiker) maar maar heeft ook een nadeel.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat je hier héél…. erg…. traag door gaat worden. Niet altijd even handig. Tegelijk kan je je lichaam hierdoor een verkeert seintje geven. Namelijk, het seintje dat er een tijd van hongersnood aankomt. Ondertussen moeten we wel ergens energie vandaan halen om warm te blijven en te kunnen doen wat we willen doen, dus die laag vet wordt aangebroken en je valt af.

Maar…… de kans dat je alle verloren kilo’s na verloop van tijd er gewoon weer aankrijgt is sterk aanwezig. Sterker nog! De kans dat je in gewicht toeneemt is heel aannemelijk. Zeker als je hierna weer volledig vervalt in oude gewoontes. 
Door tijdelijk heel streng te gaan vasten zal je lichaam anders omgaan met energie dat het binnen krijgt. 

Je hebt als het ware je basaal metabolisme (energieverbruik in rust) andere input gegeven. Eigenlijk heb je voor bepaalde tijd er voor gezorgd dat je lichaam in een verhoogde stress modus kwam. En stress is een hele slechte voor je stofwisseling. Deze ontregelt je metabolisme. Het kan er zelfs voor zorgen dat je in gewicht aankomt in plaats van afvalt.

Wil je afvallen, kijk dan heel goed wat er bij jou past. En weet ook dat iedere belofte waarbij je veel kilo’s in korte tijd verliest er vaak voor zorgen dat ze er ook zo weer aanvliegen. Soms zelfs in verdubbelde hoeveelheid. 

Gewicht verliezen is een verandering van mindset. Het vergt een verandering van leefstijl. En daar kun je beter de tijd voor nemen. 
Hieronder geef ik een paar tips waar je hopelijk wat aan hebt. 

Wat werkt dan wel?

 • Een dooddoener, maar eet regelmatig en gezond. Zorg voor voldoende kleur in je voeding (en niet in de vorm van snoepjes!).
 • Eet dus veel groentes in allerlei kleuren.
 • Rauwkost is niet voor iedereen geschikt. Zeker in de winter kost dit je lichaam extra energie en dat is niet altijd handig. 
 • Vermijd alle vormen van stress. 
 • Wees matig met fruit vanwege de vruchtensuikers die hier in zitten.
 • Zijn je maaltijden aan een update toe? Verander ze stap voor stap zodat je rustig kunt wennen. Ga bv eerst een paar weken je lunch gezonder maken en pas daarna je diner aan.
 • Af en toe je ontbijt of lunch overslaan kan geen kwaad. Zeker als je de dag ervoor je flink te buiten bent gegaan aan lekker eten. 
 • Eet dan bijvoorbeeld de ochtend alleen wat fruit en groente. Hierdoor stimuleer je je stofwisseling.
 • Eet na zeven uur ’s avonds niks meer.
 • Drink voldoende water.
 • Beweeg iedere dag minimaal een half uur.
 • Wil je afvallen, ga dan onder begeleiding je kracht trainen. 
 • No stress! Zowel mentaal als emotioneel maar ook fysiek. Deze is echt killing als je wilt afvallen. 
 • Zorg ervoor dat je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vul deze evt. aan middels supplementen. 
 • Veel mensen doen het goed op het gescheiden eten  van koolhydraten en eiwitten. 
 • Luister naar je eigen lichaam. Iedereen heeft een andere achtergrond en reageert anders op calorieën. Heb jij in je leven veel stress ervaren dan reageert jouw lichaam anders.
 • Hou van jezelf zoals je bent. Misschien is dat wel de allerbelangrijkste om mee te starten. Jezelf afwijzen heeft een negatief effect op je stofwisseling. 

©Aranka Reeuwijk

APPELTJES VAN ORANJE

De geur van een sinaasappel of mandarijn….. die geur die je neus bereikt als je de schil afpelt en de etherische olie de schil uit spat. Waar doet jou dat aan herinneren?

Als kind kregen wij op de lagere school altijd met kerst een grote navel sinaasappel. Nog altijd vind ik die het allerlekkerst.
Maar ook de echte ouderwetse mandarijn roept herinneringen op. Tegenwoordig smaken en ruiken de mandarijnen heel anders dan toen. En dat is niet alleen maar een nostalgische herinnering! Het voordeel als je etherische oliën in huis hebt? Dan wordt het ineens heel gemakkelijk om geuren te herkennen en herinneringen terug op te roepen en kun je de mandarijn van weleer herbeleven in geur en smaak.

Ieder z’n kwaliteit

Iedere citrusolie heeft zo zijn eigen werking maar over het algemeen hebben ze één ding gemeen. Namelijk dat ze opbeurend zijn. Je wordt er al heel snel vrolijk van.

En eigenlijk maakt het niet zo veel uit of dit nu de geur van citroen, limoen, sinaasappel, clementine of mandarijn (de rode of de groene) is, ze hebben allemaal een positief effect op je gemoedstoestand. Welke jij het lekkerst vindt dat is heel persoonlijk en kan zelfs van dag tot dag verschillen, afhankelijk van wat jij nodig hebt.

Hoe oogst je citrusoliën?

De olie uit de schil van citrusvruchten wordt via koude persing verkregen. Er is dus niet zo veel voor nodig om de olie uit de schil te krijgen. Kijk maar eens als je zelf in de schil knijpt van een citroen of sinaasappel (en dan richting een kaarsvlam richt). De olie spat er aan alle kanten uit en je handen voelen daarna licht vettig aan. Dat komt door de etherische olie die uit hun kleine bolletjes knapt.

Voel je je een beetje somber of terneergeslagen?
Zet dan eens een diffuser voor ongeveer twintig minuten aan met een paar druppels wilde sinaasappel olie.
Heb je zelf geen diffuser maar zou je dit willen uitproberen? Dan kun je ook direct aan een flesje ruiken of een paar druppeltjes op je handen doen en dan een paar keer diep inademen. 

Hoe werkt geur?

Citrusoliën bevatten grote hoeveelheden monoterpenen. Deze monoterpenen zorgen er voor dat ze jou een positief gevoel geven. Deze moleculen zijn heel klein, licht en vluchtig en ze geven een sterke geur af. Juist omdat ze zo klein en vluchtig zijn en bij kamertemperatuur snel “verdampen” geven ze veel geur af.

Geur wordt veroorzaakt door de inwerking op het reukorgaan in onze neus door aerosolen of gassen; kleine moleculaire deeltjes die verdampen uit een stof. Wanneer je iets ruikt lossen de geurmoleculen direct op in het slijmvlies van je neusholte. 

De registratie van de geur vindt in een split second plaats in je brein in een gebied vlak bij je hippocampus waarna ook je emoties (via je amygdala) worden wakker gemaakt en er vervolgens zelfs lichamelijke reacties (via de hypothalamus) kunnen plaatsvinden.

Geur heeft een belangrijke rol in ons leven. Ze kunnen je doen watertanden als je iets lekkers ruikt. Maar geuren kunnen ook levensreddend zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je reactie als je rook of gas ruikt. Dan gaat je hele systeem meteen op scherp.

Heb jij verschillende etherische oliën van citrussen in huis? Varieer dan eens wat vaker in gebruik en kijk hoe je hier op reageert.

© Aranka Reeuwijk

DAAR HEBBEN WE EEN OLIE VOOR!

Een ieder die ons een beetje kent zal dit zinnetje wel eens uit onze mond hebben horen komen. ‘Daar hebben we een olie voor!’ 
En hoe hocus pocus en bijna-te-mooi-om-waar-te-wezen dit ook klinkt, het is wel zo. Er zijn nou eenmaal heel veel etherische oliën die ieder hun eigen kracht hebben.

En tot 28 februari kun je met extra korting zelf mooie oliën in huis halen. 

BOGO tijd!

Voor mensen die al bekend zijn met doTERRA is dit een bekende afkorting. ‘Buy One Get One’. Koop een product en krijg een ander er gratis bij. Er zijn deze week vijf oliën waar je een andere olie gratis bij krijgt. 

Bestel een Yarrow Pom en krijg de Salubelle er bij. Twee prachtige producten die meer voor je kunnen doen dan ‘alleen maar’ je huid er stralender uit laten zien. 

Of wat dacht je van de Smart & Sassy en Grapefruit? Zeker als jij er voor kiest om te detoxen dan zijn deze twee fijn om in huis te hebben. Niet alleen heerlijk in je water maar ook nog een hele goede ondersteuning voor de je stofwisseling.
En vergeet dan ook de Serenity en Cedarwood niet. Als je iemand bent die moeite heeft om de dag los te laten dan zijn deze fijn om in huis te hebben. 

LTO (Limited time only)

Deze keer zijn er ook een drietal oliën die alleen deze week te bestellen zijn. De Island Mint, de Air-X en Northern Escape. Aangezien veel mensen hier al langere tijd op zitten te wachten verwachten we dat ze hard zullen gaan. Wacht dus niet tot het allerlaatst om ze te bestellen. 

Extra zoomcall

Voor onze teamleden zullen we dinsdag 22-2 een extra zoomcall houden om meer informatie te geven over deze producten. 

Patrick & Aranka

VASTEN, IS DAT GEZOND?

Vasten…. een gewoonte die voor veel mensen van oudsher verbonden is aan het geloof maar tegenwoordig steeds vaker ook wordt gedaan vanuit andere oogpunten. 
Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Is vasten gezond voor je en waar komt deze gewoonte vandaan?

Cultuurgebonden

Binnen onze cultuur is het bij veel mensen een gewoonte om na de carnavalstijd 40 dagen te vasten. Dat betekent globaal genomen dat je ergens in de maanden februari tot april voor een ruime maand je eetpatroon aanpast. Het kan betekenen dat je het aantal maaltijden beperkt tot slechts één per dag. Of dat je jezelf bepaalde voedingsmiddelen ontzegt zoals suiker, alcohol en/of vlees.

Tegenwoordig zijn er ook heel veel mensen die tijdens de vastentijd zichzelf het gebruik van social media ontzeggen. Even geen Facebook, Instagram of andere kanalen om zo de inname van informatie te beperken. 

Zelf hebben wij samen heel wat keren geprobeerd om te vasten. Ik schrijf bewust ‘geprobeerd’ want hoe we ook ons best deden, het lukte eigenlijk nooit zoals we van te voren hadden bedacht. Het zorgde eerder voor stress dan dat het een positieve ervaring was. Meestal sloeg na een paar dagen de honger toe en werden de gedachtes aan lekker eten oorverdovend en niet meer te negeren.

Logische verklaring

Persoonlijk heb ik mij altijd afgevraagd waarom mensen nou juist aan het eind van de winter besluiten om te gaan vasten. En ik denk dat hier een hele logische verklaring voor is.

Want hoe mooi ook de filosofie erachter (religieus, tijd van bezinning, periode van rouw), het moet wel vol te houden zijn. Jezelf brandstof ontzeggen in een tijd dat het buiten nog aardig koud kan zijn is niet echt liefdevol naar jezelf toe.

Wat nu als de vastentijd zoals wij die kennen binnen de Christelijke traditie zijn oorsprong op een hele andere manier heeft? In lang vervlogen tijden (althans, in ons rijke westerse landje) hadden veel mensen noodgedwongen weinig te eten aan het eind van de winter. Heel simpel omdat er nog niks wilde groeien, de oogst van het afgelopen jaar op was en de dieren waar op gejaagd konden worden zich nog niet lieten zien. Een gedwongen vastentijd aan het eind van de winter, er was stomweg weinig te eten.

Luister naar je lichaam

Het was de tijd van roeien met de riemen die je had en soms op een droog verschrompeld appeltje moeten bijten omdat er gewoonweg niets meer te eten was. Juist in een tijd waarin ons lichaam weer hunkerde naar eten was het afzien en wachten tot de eerste planten hun groene sprietjes boven de aarde toonde. 

Zou het niet veel logischer zijn om aan het begin van de zomer je eetpatroon aan te passen? Even geen zware belasting voor je lichaam in de vorm van vlees, suikers, alcohol en vetten maar lekker veel verse groente en fruit.
Omdat het buiten warmer is en de zon je van energie kan voorzien gaat het minder eten veel gemakkelijker en bijna als vanzelf. 
Mocht je dit jaar van plan zijn om een periode te vasten, bedenk dan eens goed welke tijd je kiest en waarom.

Is het een gewoonte van je om het in het voorjaar te doen (omdat je dit gewend bent of omdat dit ergens in je DNA ligt opgeslagen) of luister je dit keer goed naar je lichaam en pas je je plannen daar op aan?

Steuntje in de rug

Wil je gaan vasten dan kunnen supplementen je daar uitstekend bij ondersteunen. Supplementen bevatten (mits de juiste) alle stoffen die je lichaam nodig heeft om te kunnen blijven draaien. Daarnaast zijn er specifieke supplementen die je lichaam helpen om beter te detoxen zodat alle afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten. Dus naast dat broodnodige extraatje steuntje om je goed te blijven voelen en door te pakken helpen ze je bij het reinigen van je lichaam.

 

©Aranka Reeuwijk

Ps. Weet dat vasten voor sommige mensen heel slecht is en voor veel (fysieke) stress kan zorgen. Lees je altijd goed in en ga niet ‘zomaar’ wat doen! Heb je vragen, mail ons dan gerust.

STIP OP DE HORIZON

Wat voor type ben jij? 
*Ben jij iemand die graag terugkijkt naar wat is geweest en van daaruit beslissingen maakt.
*Ben jij meer iemand die leeft in het moment. Een ‘go with the flow’ instelling.
*Of, ben jij diegene die z’n blik altijd op de toekomst heeft gericht en zo de welbekende ‘stip op de horizon’ in het oog houdt?

Eigenlijk maakt het niet zo heel erg veel uit hoe jij je verhoudt tot ’tijd’. Als je maar kiest voor dat wat het beste bij je past. Niet iedereen hoeft in het verleden te graven om het heden te kunnen begrijpen. 

Maar iemand die daar wel heel veel waarde aan hecht zal met opgetrokken wenkbrauwen kijken naar iemand die volledig opgaat in het hier en nu. Die persoon zal zeggen dat tijd niet bestaat, dat er alleen maar nu is en dat het verleden geen garantie is voor dat iets ook nu weer werkt (of niet). 

En die persoon die z’n blik ver vooruit heeft zal een zekere mate van ongeduld voelen bij die persoon die blijft terugkijken. Voorwaarts moeten we! Daar gaan we naar toe. Wat geweest is, is geweest. “Kom op, actie!”

Ieder z’n talent

Heb jij al wel eens van de Gallup Strengths gehoord? Dit is een online vragenlijst met 177 vragen die jou een unieke uitslag geven. Niemand op de wereld heeft dezelfde volgorde van talenten als jij. Dat betekent dus dat jij als persoon uniek bent. Is dat niet bijzonder om te lezen?
Ieder talent heeft natuurlijk wel een omschrijving en bepaalde kwaliteiten, maar de volgorde en welke andere talenten jij nog meer hebt bepalen hoe jij ze in zet. 

Uit deze test kan naar voren komen dat jij iemand bent die in het heden beslissingen neemt, gebaseerd op het verleden. Dan kun je wel proberen om meer toekomstgericht te zijn, maar dat past dan niet echt bij je! 
Andersom kan het ook zo zijn dat jij je hele leven al aan het graven bent terwijl dit een talent is wat helemaal onderaan je lijstje staat. Met andere woorden; daar kun je beter ver vandaan blijven. Door dit te doen verlaag je je eigen energie en maak je jezelf oninteressant. 

Het eventuele ‘graven’ mag jij op jouw eigen unieke manier doen, met de talenten die je juist hoog in je lijstje hebt staan.

Op deze afbeelding zie je een uitslag van een persoon die meer toekomstgericht is dan dat er waarde wordt gehecht aan dat wat is geweest (Contextueel staat bijna onderaan). Deze persoon moet je niet vermoeien met geschiedenislessen ;-). Dit is iemand die een duidelijk (positief) beeld van de toekomst heeft wat graag wordt gedeeld met andere mensen. Sowieso een persoon die zich thuis voelt onder de mensen. 

Weet jij wat jouw talenten zijn?

Realiseer je dat dit soms andere talenten zijn dan je zelf denkt. Dat is het leuke van deze test. Soms komt er iets uit wat je zelf niet helemaal had verwacht. Omdat het talenten zijn die je (nog) niet gebruikt en laat zien aan de buitenwereld. 

Omdat het soms spannend is, omdat je er zelf bepaalde ideeën over hebt, omdat je bang bent dat anderen er een mening over hebben als je ze laat zien, omdat…… vul maar in. 

En weet je wat mooi is? Als jij ook etherische oliën in huis hebt, dan kun je die inzetten om je eigen kwaliteiten te ontwikkelen. Ze kunnen je helpen om net dat laatste zetje te geven zodat je werkelijk gaat doen wat je te doen hebt hier op aarde.

Heb je interesse om je eigen talenten te ontdekken? Via deze link kun je met flinke korting een sessie boeken samen met een e-boek. De test zelf doe je via een andere site. 

©Aranka Reeuwijk

HOE BLIJF JIJ OVEREIND?

Als je geen social media hebt of de regulier media volgt zou je werkelijk geen idee hebben wat er allemaal gaande is in de wereld. Dat zou misschien een hoop stress schelen. 

Maar die kans schat ik klein in. Dat betekent dus dat je van alle kanten informatie tot je krijgt. En dat is niet altijd makkelijk. Wat doe jij om overeind te blijven in deze tijd?

Prikkels

Sommige mensen kunnen er lastig mee omgaan en worden overspoeld door alles wat via (social) media en telefoon tot ze komt. Het is dan lastig om te filteren en alleen dat binnen te laten wat er werkelijk toe doet. De kans dat je overprikkeld raakt en hier serieus last van krijgt is dan best groot. Dit weten is al een grote stap, maar dan? Wat doe je er aan?

Ons lichaam kan veel aan. Maar er zijn grenzen. Op een zeker moment zit je figuurlijke emmer vol en kan er niks meer bij aan indrukken. 

Hoe je hier op reageert is per persoon verschillend maar veel voorkomende klachten zijn:

 • hoofdpijn
 • slaapproblemen
 • overgevoeligheid voor zintuigelijke indrukken
 • kort lontje
 • verminderd immuunsysteem (m.a.g. ziek worden)
 • fysieke klachten (eczeem is een mogelijkheid)

Hoe kun je hier zelf iets aan doen?

Neem genoeg ‘me-time’. Zorg dat je dagelijks tijd in ruimt voor jezelf om even je eigen accu op te laden. Kom je van je werk met de auto? Stap dan niet meteen uit maar blijf nog heel even zitten. Op de fiets kun je er voor kiezen om een langere route te rijden.

Leg je telefoon eens wat vaker aan de kant of zet meldingen uit. Wat ook kan werken is je scherm op zwart wit zetten zodat de rode meldingen minder opvallen. 

Zet de tv minstens een half uur voordat je naar bed gaat uit. Pak eventueel een lekker boek dat je nog even kunt lezen voordat je het licht uit doet. 

Heb je de beschikking over een diffuser, kies dan voor een ontspannende olie zoals lavendel, serenity, vetiver of adaptiv. 

Doe ademoefeningen om je interne stress systeem te ontspannen. Hartcoherentie is hier heel geschikt voor.

Bewegen! Een ouderwets ‘blokje om’ in de avond is heel ontspannend. Maar ook simpele yoga of ontspanningsoefeningen zijn hier geschikt voor. 

En zeg vaker ‘nee’. 

Naast alle emotionele en psychische overprikkelingen kun je ook lastig gevallen worden door andere onzichtbare indringers. 

En als je al overprikkeld bent, dan ben je extra vatbaar voor deze kleine lastpakken. 

Sluit je deuren!

Eigenlijk kun je je hiertegen op dezelfde manier beschermen als hierboven al is genoemd. Zolang je stress systeem in een ontspannen modus kan blijven kan je immuunsysteem optimaal zijn werk doen. Ben je overbelast dan staan je figuurlijke deuren meer open voor alles wat van buiten naar binnen wil komen. Een koudje is dan snel opgelopen. 

Maak voldoende slaapuren (minimaal acht uur)
Eet gezond en regematig (veel groente en fruit)
Vermijd stress
Neem geregeld tijd om te ontspannen (vertraag je ademhaling)
Gebruik goede supplementen
Diffuus oliën die je immuunsysteem ondersteunen
Laat je geregeld inwrijven met etherische oliën om je figuurlijke deuren te sluiten. 

Oliën die een goede ondersteuning zijn juist in deze tijd zijn: Oregano, Lemon, Frankincense, Melaleuca, Lemon-eucalyptus, Lemongrass, Melisse, Arbovitea, Tijm, On Guard en Eucaluptus. 

Wil je weten welke oliën voor jou op dit moment nuttig zijn en hoe je die moet inzetten? Stuur ons dan een berichtje. 

©Aranka Reeuwijk

ALLES WAT AANDACHT KRIJGT GROEIT

Een leraar deelde op een dag aan zijn leerlingen een blaadje uit wat hij omgekeerd voor hun op tafel neerlegde. Toen iedereen zijn blaadje had mochten ze het omdraaien.

De leerlingen keken verbaasd naar het papier want wat ze zagen was een wit vel met enkel een zwarte stip in het midden. Terwijl hij hun blikken met zijn ogen beantwoordde begon hij een vraag te stellen.

Schrijf een verhaal over wat je hier voor je op papier ziet.” Lichtelijk verward over deze vreemde vraag begonnen de meeste leerlingen aan deze opdracht.
Toen iedereen klaar was met schrijven haalde de leraar de verhalen op en las ze stuk voor stuk door. De stilte was voelbaar in de ruimte, de leerlingen wachtte in spanning af, niet wetende wat de bedoeling van deze opdracht was.

Ik heb jullie een wit papier gegeven, met een zwarte stip erop. En heb jullie gevraagd hier een verhaal over te schrijven. Niemand, maar dan ook niemand van jullie heeft het witte papier genoemd in zijn verhaal. De zwarte stip daarentegen wordt overal veelvuldig beschreven terwijl dit slechts een klein onderdeel van het geheel was. En zo is het vaak ook in het leven. We geven veel aandacht aan de kleine zwarte stipjes terwijl we vergeten om naar het grote witte geheel te kijken.” ……….

Bovenstaand verhaal hoorde ik ooit eens ergens en vond het een mooie metafoor van hoe wij vaak in het leven staan. Natuurlijk is het soms zaak om die kleine zwarte stipjes aandacht te geven, even in het licht te plaatsen, zodat ze zich gehoord en gezien voelen en een plek in het grote geheel kunnen krijgen. Maar alles wat te lang en te veel aandacht krijgt groeit, dus waak ervoor dat je enkel nog met de zwarte stipjes in je leven bezig bent. Geef ze de plek die ze verdienen en vergeet het witte papier niet.

Echter, die zwarte stipjes kunnen soms heel dwingend zijn en voortdurend opploppen en schreeuwen om aandacht, net als een jengelende kleuter. Dagelijks met behulp van bijvoorbeeld hartcoherentie oefenen om je aandacht te trainen helpt heel goed om het grote geheel te blijven zien. Alles wat aandacht krijgt groeit, dat geldt voor zowel de mooie als ook de minder mooie kanten van het leven.
Kies goed waar jij je aandacht op vestigt.

© Aranka Reeuwijk

NATUURLIJK HERSTELLEND VERMOGEN

Als je van een boom een tak afbreekt of zaagt, dan heeft de boom de kracht om deze wond zelf te herstellen. Kijk je na een aantal jaren waar de wond zat, dan zie je dat de boom hier een mooie bast overheen heeft gelegd.

Natuurlijk herstel

Zo is het ook met het menselijk lichaam. Dat zie je het duidelijkst natuurlijk als je een wond hebt aan de buitenkant. Binnen een aantal dagen, afhankelijk van de grootte natuurlijk, herstelt je huid zich en is er voor bepaalde tijd nog een litteken zichtbaar. Maar ook die kan met de tijd helemaal vervagen.

Zo buiten zo binnen

Maar wat er van buiten speelt, gebeurt natuurlijk ook van binnen. Dit is alleen voor ons minder zichtbaar (maar soms wel voelbaar). Een kneuzing, een botbreuk, een aanval van een bacterie of virus… we kunnen dit waarnemen met onze zintuigen. En mooier nog, jouw lichaam heeft het vermogen om dit zelf te genezen.

Binnen bepaalde grenzen. Want soms kun je wel wat ondersteuning gebruiken. Gewoon, omdat de ‘aanval’ van dusdanige omvang is dat het heel veel energie kost om dit te herstellen. 
Net zoals bij die boom; een kleine wond, als gevolg van een takje dat is afgebroken, is snel hersteld. Een hele grote afgebroken tak kan er zelfs voor zorgen dat de boom dood bloed. Dan is het fijn als er hulp van buitenaf komt. 

En zo is het precies ook met ons lichaam. Er zijn situaties waarin je jezelf mag ondersteunen bij herstellen. Gewoon, omdat het voor nu even te veel of te groot is. 

Recent hebben wij hier in huis twee situaties gehad waardoor we zelf weer eens verbaasd waren over de kracht van de natuur als eerste hulp. 
We wisten dat de supplementen die wij dagelijks nemen ons goed doen, maar dat ze zelfs het proces van een kneuzing ondersteunde, dat was een bijzondere ervaring. In plaats van zes duurde het slechts twee weken voordat klachten verdwenen. Een bijzonder fijne ervaring.

Gaultheria fragrantissima

Een krachtig klein plantje

Ken je dit kleine plantje op de foto? Een echte krachtpatser die in de bergen van Nepal groeit. In het Nederlands heet het wintergroen omdat het, ook als het sneeuwt, groen blijft.  Hoog in de Nepalese bergen mag het een gevecht aan gaan met alle elementen wat er voor zorgt dat het, eenmaal gedestilleerd tot olie, een waar geschenk is voor ons. 
De meest werkzame stof die het bevat komt heel dicht in de buurt van aspirine, maar dan dus volledig natuurlijk gevormd. Dit zorgt er voor dat ons lichaam het meteen kan gebruiken daar waar het nodig is. 

De kracht van slechts één druppel deed ons weer eens beseffen dat we ware geschenken van de natuur in huis hebben. 

Heb jij bijzondere ervaringen?

Vertel eens, heb jij ervaringen met oliën of supplementen die je verbaasd hebben doen staan? Van die situaties dat je dacht ‘ach, ik heb het in huis, baat het niet dan schaadt het niet’ maar volledig werd weggeblazen door het resultaat?

Leuk als je die wilt delen. 

ZELFSABOTAGE

Volgende week is dat leuke feestje, je hebt er zin in. Een paar dagen van te voren word je echter ineens ziek of is er iets wat er voor zorgt dat je afbelt. Ineens wil of durf je niet meer…. Je weet dat je heel veel talent hebt voor één ding, maar je doet er niks mee…. Diep van binnen weet je dat je ongezond leeft; roken, te veel vet en suiker, te weinig beweging.. En toch, je gaat door met deze gewoonte…. Zelf sabotage, veel mensen maken zich er schuldig aan.

Je doet er van alles aan om jezelf maar beter te maken en gelukkiger te zijn. Want zoals het nu al zo lang gaat wil je niet meer (en toch ook weer wel). Daarom onderneem je stappen tot actie. Maar na een tijdje komt er iets tussen waardoor je afhaakt, afspraken afzegt of ineens zeker weet dat dit het niet is en dat de juiste oplossing niet bestaat voor jou. Echter, niets is minder waar. Er is wel degelijk hulp, ook voor jou! Alleen te vaak maak ik mee dat mensen hun eigen leven saboteren en zelf de reden zijn waarom ze blijven zoals ze zijn. Hoe pijnlijk dit ook is om zwart op wit te moeten lezen; jij bent het zelf die vooruitgang tegenhoudt.

Metafoor

Begrijp me niet verkeerd, ik veroordeel dit niet. Ik was er heel goed in om mijn eigen leven te saboteren, om mijn eigen geluk om zeep te helpen. Iets leuks in het verschiet? Onbewust zorgde ik er voor dat het niet door kon gaan. 
Om het te kunnen uitleggen en delen met jou als lezer was ik op zoek naar een mooie metafoor om het te verhelderen waar je nu precies mee bezig bent en wat er nu ‘fout’ gaat. Want bezig zijn, dat ben je vast en zeker.
Je doet er van alles aan om lekkerder in je vel te zitten en om te groeien naar de persoon die je diep van binnen bent en zo graag zou willen laten zien aan de buitenwereld. En toch word je maar niet diegene die je zo graag zou willen zijn.

Vergelijk het met koken. Je bent soep aan het maken en je hebt al heel veel ingrediënten toegevoegd. De soep ruikt ondertussen al heerlijk en toch, als je hem proeft, blijf je iets missen. Hij smaakt nog niet goed. Nog maar wat meer kruiden erbij, nog een beetje van dit, beetje meer van dat. Nu moet het goed zijn… en nog steeds is de smaak niet goed. Het zweet staat ondertussen op je voorhoofd en je werkt je een slag in de rondte. Je doet zo je best en toch heb je nog altijd niet het gewenste resultaat.

Om de hete brei heen draaien

Totdat je eindelijk beseft dat je een belangrijk ingrediënt vergeet. Het zout! Soep zonder zout is echt niet lekker en zal smakeloos blijven zolang je het niet toevoegt. Ook al doe je je best met van alles en nog wat om erbij te doen, het wordt hem echt niet.

Herken je dit? Je doet van alles, leest van alles, gaat naar een therapeut, en nog eentje, arts, medicijnen. Cursus hier, workshop daar….. Je voegt van alles toe aan jezelf om er maar een lekkere soep van te maken.
Echter, je vergeet om het meest belangrijke te doen, je vergeet je eigen zout te pakken.
Je pakt van alles aan maar de kern, daar draai je om heen. Alle hulpmiddelen die je hebt ingeschakeld voegen wel degelijk iets toe en laten je groeien en ontwikkelen, maar het meest belangrijke ingrediënt vergeet je of wil je niet zien.

Je ziet het pas als je het kunt zien

Op een goed moment zie je het zout wel staan, maar daar blijft het bij. Je laat het staan waar het staat en pakt liever nog wat peper. Want op de één of andere manier is dat zout best wel eng om (aan) te pakken. Veel makkelijker is het om de potjes vooraan te pakken en zelf te blijven staan waar je staat, in plaats van te diep ziel duiken. Bijna alsof je dat zout niet verdient..
En natuurlijk, zoals ik al schreef, al die andere ingrediënten zijn echt wel nodig om uiteindelijk bij je persoonlijke zout uit te komen. Zonder al het andere is het zout soms onbereikbaar. Maar er komt een moment dat je een keus mag maken; ga je er voor, pak je het zout nu eindelijk eens op, of blijf je er nog altijd veilig van weg, van dat wat je bang maakt? Natuurlijk mag je kiezen wat je wilt, niemand die je dit verbiedt. Maar realiseer je waar je mee bezig bent. Dat alleen jij degene bent die die stap kan zetten om precies dat te gaan doen waardoor jouw eigen soep eindelijk wordt zoals die mag zijn; volledig op smaak en klaar om aan anderen te laten proeven/zien.

Ik ken als geen ander alle achterdeurtjes, excuses, smoezen en uitwijkmogelijkheden want ik heb ze ook toegepast. Daarom kan ik ze bij anderen goed doorzien en helpen om de stap te zetten en uit te reiken naar jouw persoonlijke zout.
Dus, mocht jij klaar zijn om je eigen persoonlijke soep op smaak te brengen, dan help ik je daar graag bij. En uit ervaring kan ik vertellen dat de strengths daar een hele mooie ingang voor zijn. 

© Aranka Reeuwijk

BIJEN EN ETHERISCHE OLIE

Brrrr, bijen…. Je vindt het enge zoemende beestjes. Of kijk je net als ik bewonderend naar deze bijzondere wezentjes? Want bijzonder zijn ze! Bijen zijn niet alleen prachtig om van dichtbij te zien maar ook scherpzinnig en slim, voelen intuïtief veel dingen vooraf aan en kennen de natuur om hun heen vele malen beter dan wij. Honingbijen zijn de beste samen werkers die er zijn. Eigenlijk functioneert een bijenvolk als één geheel. Een individuele honingbij kan niet alleen overleven, de bij moet in de groep leven. Ze helpen en verzorgen elkaar, zorgen ervoor dat ze als groep kunnen overleven en dat hun genen weer doorgegeven kunnen worden aan de volgende generatie.

Het is echt fascinerend om te zien, op en top natuur. De koningin is het centrale punt van het volk. Zij zorgt dat het volk bij elkaar blijft (door middel van feromonen die zij afscheidt) en zij zorgt dat het volk kan voortbestaan. Zonder koningin is het hele volk gedoemd te sterven. Het volk verzorgt de koningin dus optimaal zolang zij haar rol vervult.

Maar het volk zorgt ook voor haar eigen gezondheid; propolis bijvoorbeeld is hun natuurlijke antibioticum. Daarnaast zijn ze zonder medelijden; een zieke of oude bij, een larve die niet gezond is; ze worden zonder pardon de deur uit gezet.

Net als de darren die na de bevruchtingsperiode niet meer nodig zijn; alle mannen worden door de dames de deur uitgegooid zodra ze hun taak hebben vervuld.

Wat hebben bijen met etherische oliën te maken? Niet direct iets, er kan geen olie uit gewonnen worden…. 😊 De honing en bijenwas zijn natuurlijk al prachtige producten die wij als mens mogen gebruiken van de bijen. Maar voor imkers en ook voor jou is er wel degelijk wat te doen met etherische oliën.

Als imker wordt ik regelmatig gestoken, risico van het vak. En echt, je went er aan. Ook je lichaam, althans dat van mij, went er aan. De pijn, de bulten en de naweeën worden gedurende het bijenseizoen (maart-oktober) steeds minder heftig naarmate ik vaker gestoken ben. 

Maar ik zet ook oliën in. In mijn werktas voor de bijen zit altijd een flesje lavendelolie; dat verzacht direct de pijn als ik gestoken word én zorgt voor een minder grote bult. En de bijen worden er rustig van, net als mensen. Verder gebruik ik vaak frankincense op de bult, dat verzacht ook de branderige plekken.

Als imker gebruik ik daarnaast tijm-olie voor de bestrijding van parasieten: de varroa-mijt. Ik heb het afgelopen seizoen deze olie voor het eerst ingezet bij een bijenvolk nadat ik hier over gelezen had bij andere imkers. 

Het volk heeft de winter goed overleefd en de afgelopen maanden heb ik ze nog twee keer “behandeld”; een klein doekje met een paar druppels tijmolie op de varroa-lade (een plank onderin de bijenkast). Na een week heb ik iedere keer goed gezocht naar de mijten; na de eerste behandeling vond ik een behoorlijk aantal op het witte papiertje dat ik onder in de kast had gelegd. In het vroege voorjaar, na nog twee behandelingen vond ik er een enkeling. En onlangs heb ik mijn volk zeer nauwkeurig gecontroleerd op deze mijt die meelift op de rug van de bijen. Ik kon er geen één vinden. Een heel goed resultaat dus. Kijken of dat ook zo blijft.

Als laatste gebruik ik citroengras-olie. Een ietwat “gemeen” trucje onder imkers. Om een zwerm bijen te lokken naar een van mijn lege bijenkasten kan ik gebruik maken van deze olie… Het schijnt te werken. Tot nu toe heb ik nog geen zwerm in de kast met wat citroengras-olie gevangen maar wie weet, het is het proberen waard! Bijen blijven fascineren en ik hoop nog vele jaren bijen te mogen verzorgen.

©Patrick Reeuwijk