fbpx

BIJEN EN ETHERISCHE OLIE

Brrrr, bijen…. Je vindt het enge zoemende beestjes. Of kijk je net als ik bewonderend naar deze bijzondere wezentjes? Want bijzonder zijn ze! Bijen zijn niet alleen prachtig om van dichtbij te zien maar ook scherpzinnig en slim, voelen intuïtief veel dingen vooraf aan en kennen de natuur om hun heen vele malen beter dan wij. Honingbijen zijn de beste samen werkers die er zijn. Eigenlijk functioneert een bijenvolk als één geheel. Een individuele honingbij kan niet alleen overleven, de bij moet in de groep leven. Ze helpen en verzorgen elkaar, zorgen ervoor dat ze als groep kunnen overleven en dat hun genen weer doorgegeven kunnen worden aan de volgende generatie.

Het is echt fascinerend om te zien, op en top natuur. De koningin is het centrale punt van het volk. Zij zorgt dat het volk bij elkaar blijft (door middel van feromonen die zij afscheidt) en zij zorgt dat het volk kan voortbestaan. Zonder koningin is het hele volk gedoemd te sterven. Het volk verzorgt de koningin dus optimaal zolang zij haar rol vervult.

Maar het volk zorgt ook voor haar eigen gezondheid; propolis bijvoorbeeld is hun natuurlijke antibioticum. Daarnaast zijn ze zonder medelijden; een zieke of oude bij, een larve die niet gezond is; ze worden zonder pardon de deur uit gezet.

Net als de darren die na de bevruchtingsperiode niet meer nodig zijn; alle mannen worden door de dames de deur uitgegooid zodra ze hun taak hebben vervuld.

Wat hebben bijen met etherische oliën te maken? Niet direct iets, er kan geen olie uit gewonnen worden…. 😊 De honing en bijenwas zijn natuurlijk al prachtige producten die wij als mens mogen gebruiken van de bijen. Maar voor imkers en ook voor jou is er wel degelijk wat te doen met etherische oliën.

Als imker wordt ik regelmatig gestoken, risico van het vak. En echt, je went er aan. Ook je lichaam, althans dat van mij, went er aan. De pijn, de bulten en de naweeën worden gedurende het bijenseizoen (maart-oktober) steeds minder heftig naarmate ik vaker gestoken ben. 

Maar ik zet ook oliën in. In mijn werktas voor de bijen zit altijd een flesje lavendelolie; dat verzacht direct de pijn als ik gestoken word én zorgt voor een minder grote bult. En de bijen worden er rustig van, net als mensen. Verder gebruik ik vaak frankincense op de bult, dat verzacht ook de branderige plekken.

Als imker gebruik ik daarnaast tijm-olie voor de bestrijding van parasieten: de varroa-mijt. Ik heb het afgelopen seizoen deze olie voor het eerst ingezet bij een bijenvolk nadat ik hier over gelezen had bij andere imkers. 

Het volk heeft de winter goed overleefd en de afgelopen maanden heb ik ze nog twee keer “behandeld”; een klein doekje met een paar druppels tijmolie op de varroa-lade (een plank onderin de bijenkast). Na een week heb ik iedere keer goed gezocht naar de mijten; na de eerste behandeling vond ik een behoorlijk aantal op het witte papiertje dat ik onder in de kast had gelegd. In het vroege voorjaar, na nog twee behandelingen vond ik er een enkeling. En onlangs heb ik mijn volk zeer nauwkeurig gecontroleerd op deze mijt die meelift op de rug van de bijen. Ik kon er geen één vinden. Een heel goed resultaat dus. Kijken of dat ook zo blijft.

Als laatste gebruik ik citroengras-olie. Een ietwat “gemeen” trucje onder imkers. Om een zwerm bijen te lokken naar een van mijn lege bijenkasten kan ik gebruik maken van deze olie… Het schijnt te werken. Tot nu toe heb ik nog geen zwerm in de kast met wat citroengras-olie gevangen maar wie weet, het is het proberen waard! Bijen blijven fascineren en ik hoop nog vele jaren bijen te mogen verzorgen.

©Patrick Reeuwijk