fbpx

APPELTJES VAN ORANJE

De geur van een sinaasappel of mandarijn….. die geur die je neus bereikt als je de schil afpelt en de etherische olie de schil uit spat. Waar doet jou dat aan herinneren?

Als kind kregen wij op de lagere school altijd met kerst een grote navel sinaasappel. Nog altijd vind ik die het allerlekkerst.
Maar ook de echte ouderwetse mandarijn roept herinneringen op. Tegenwoordig smaken en ruiken de mandarijnen heel anders dan toen. En dat is niet alleen maar een nostalgische herinnering! Het voordeel als je etherische oliën in huis hebt? Dan wordt het ineens heel gemakkelijk om geuren te herkennen en herinneringen terug op te roepen en kun je de mandarijn van weleer herbeleven in geur en smaak.

Ieder z’n kwaliteit

Iedere citrusolie heeft zo zijn eigen werking maar over het algemeen hebben ze één ding gemeen. Namelijk dat ze opbeurend zijn. Je wordt er al heel snel vrolijk van.

En eigenlijk maakt het niet zo veel uit of dit nu de geur van citroen, limoen, sinaasappel, clementine of mandarijn (de rode of de groene) is, ze hebben allemaal een positief effect op je gemoedstoestand. Welke jij het lekkerst vindt dat is heel persoonlijk en kan zelfs van dag tot dag verschillen, afhankelijk van wat jij nodig hebt.

Hoe oogst je citrusoliën?

De olie uit de schil van citrusvruchten wordt via koude persing verkregen. Er is dus niet zo veel voor nodig om de olie uit de schil te krijgen. Kijk maar eens als je zelf in de schil knijpt van een citroen of sinaasappel (en dan richting een kaarsvlam richt). De olie spat er aan alle kanten uit en je handen voelen daarna licht vettig aan. Dat komt door de etherische olie die uit hun kleine bolletjes knapt.

Voel je je een beetje somber of terneergeslagen?
Zet dan eens een diffuser voor ongeveer twintig minuten aan met een paar druppels wilde sinaasappel olie.
Heb je zelf geen diffuser maar zou je dit willen uitproberen? Dan kun je ook direct aan een flesje ruiken of een paar druppeltjes op je handen doen en dan een paar keer diep inademen. 

Hoe werkt geur?

Citrusoliën bevatten grote hoeveelheden monoterpenen. Deze monoterpenen zorgen er voor dat ze jou een positief gevoel geven. Deze moleculen zijn heel klein, licht en vluchtig en ze geven een sterke geur af. Juist omdat ze zo klein en vluchtig zijn en bij kamertemperatuur snel “verdampen” geven ze veel geur af.

Geur wordt veroorzaakt door de inwerking op het reukorgaan in onze neus door aerosolen of gassen; kleine moleculaire deeltjes die verdampen uit een stof. Wanneer je iets ruikt lossen de geurmoleculen direct op in het slijmvlies van je neusholte. 

De registratie van de geur vindt in een split second plaats in je brein in een gebied vlak bij je hippocampus waarna ook je emoties (via je amygdala) worden wakker gemaakt en er vervolgens zelfs lichamelijke reacties (via de hypothalamus) kunnen plaatsvinden.

Geur heeft een belangrijke rol in ons leven. Ze kunnen je doen watertanden als je iets lekkers ruikt. Maar geuren kunnen ook levensreddend zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je reactie als je rook of gas ruikt. Dan gaat je hele systeem meteen op scherp.

Heb jij verschillende etherische oliën van citrussen in huis? Varieer dan eens wat vaker in gebruik en kijk hoe je hier op reageert.

© Aranka Reeuwijk