fbpx

ALLES WAT AANDACHT KRIJGT GROEIT

Een leraar deelde op een dag aan zijn leerlingen een blaadje uit wat hij omgekeerd voor hun op tafel neerlegde. Toen iedereen zijn blaadje had mochten ze het omdraaien.

De leerlingen keken verbaasd naar het papier want wat ze zagen was een wit vel met enkel een zwarte stip in het midden. Terwijl hij hun blikken met zijn ogen beantwoordde begon hij een vraag te stellen.

Schrijf een verhaal over wat je hier voor je op papier ziet.” Lichtelijk verward over deze vreemde vraag begonnen de meeste leerlingen aan deze opdracht.
Toen iedereen klaar was met schrijven haalde de leraar de verhalen op en las ze stuk voor stuk door. De stilte was voelbaar in de ruimte, de leerlingen wachtte in spanning af, niet wetende wat de bedoeling van deze opdracht was.

Ik heb jullie een wit papier gegeven, met een zwarte stip erop. En heb jullie gevraagd hier een verhaal over te schrijven. Niemand, maar dan ook niemand van jullie heeft het witte papier genoemd in zijn verhaal. De zwarte stip daarentegen wordt overal veelvuldig beschreven terwijl dit slechts een klein onderdeel van het geheel was. En zo is het vaak ook in het leven. We geven veel aandacht aan de kleine zwarte stipjes terwijl we vergeten om naar het grote witte geheel te kijken.” ……….

Bovenstaand verhaal hoorde ik ooit eens ergens en vond het een mooie metafoor van hoe wij vaak in het leven staan. Natuurlijk is het soms zaak om die kleine zwarte stipjes aandacht te geven, even in het licht te plaatsen, zodat ze zich gehoord en gezien voelen en een plek in het grote geheel kunnen krijgen. Maar alles wat te lang en te veel aandacht krijgt groeit, dus waak ervoor dat je enkel nog met de zwarte stipjes in je leven bezig bent. Geef ze de plek die ze verdienen en vergeet het witte papier niet.

Echter, die zwarte stipjes kunnen soms heel dwingend zijn en voortdurend opploppen en schreeuwen om aandacht, net als een jengelende kleuter. Dagelijks met behulp van bijvoorbeeld hartcoherentie oefenen om je aandacht te trainen helpt heel goed om het grote geheel te blijven zien. Alles wat aandacht krijgt groeit, dat geldt voor zowel de mooie als ook de minder mooie kanten van het leven.
Kies goed waar jij je aandacht op vestigt.

© Aranka Reeuwijk